Zoals de diamant zijn 4 C's heeft, zo hebben ook parels hun criteria voor kwaliteit en prijs.

  • LUSTER

Zo heet de glans die uit het binnenste van de parel lijkt te komen. De lichtweerkaatsing geeft de parel zijn mystieke glans. Hoe dikker de huid hoe dieper de glans en hoe hoger het vermogen om de kleur te reflecteren. Voor die huid-dikte moeten de parels echter meerdere jaren in de oester "wonen". Een parel die er tekort in heeft gezeten, heeft slechts een vage glans. Wij noemen dat het melkfles-effect.

  • KLEUR

Parels komen in veel verschillende kleuren, ook bekend als "het palet van kleuren". De parelkleur verwijst specifiek naar de kleur van het lichaam van de parel, beschouwd als de fundamentele kleur van de parel. Er zijn echter ook bovenkleuren die tot uitdrukking komen aan het oppervlakte van de parel. In feite is de kleur van een parel vaker wel dan niet een versmelting van zijn lichaamskleur en de bovenkleur, een parel met een "roos bovenkleur" is dus een witte parel met een roos gekleurde tint. De kleur is prijsbepalend in de mate welk kleur het meest populair is. Het hoogst worden wit-rose, zilver-wit, goud of juist diep-zwart gewaardeerd. Tegenwoordig zijn er ook zoetwaterparels uit China in tinten groen, blauw, paars, lila, rose-rood. Natuurlijk zijn bijzondere kleuren ook duurder.

  • VORM

De vorm van een parel is ook bepalend. Perfect rond en druppelvormig zijn het duurst, maar dat hoeft u niet altijd het mooist te vinden. Vooral in een snoer zijn barokke parels gewild; het geeft een snoer "karakter"

  • OPPERVLAKTE

Ook de oppervlakte is heel belangrijk. Een oester levert zijn product niet altijd even gaaf af: er kunnen gaatjes, deukjes en gleufjes in en op zitten. Die verbreken de uitstraling van het luster, en daar gaat het juist om.

  • GROOTTE

Als laatste is de grootte. In principe: hoe groter de parel , hoe kostbaarder. het kweekproces is moeilijker (de oester moet het aankunnen) en het duurt langer voor de laag dik genoeg is.

SOORTEN

We onderscheiden 4 verschillende soorten parels : De Zuidzee parel, de Tahiti parels, de Akoya parels en de Zoetwater parels.

  • ZUIDZEE PARELS

Gecultiveerde Zuidzee parels kan men onderverdelen in twee categorieën : "Witte Zuidzee parel" of "Gouden Zuidzee parel". Witte Zuidzee parels hebben een witte lichaamskleur met een bovenkleur van roos en zilver dat als resultaat een zeer zijdeachtige uitstraling geeft. Dit is de koningin der parels. Adembenemend. Ze worden voornamelijk in de regio Noord-Australië, Indonesië en de Philipijnen in grote oester in helder zeewater gevonden. Tegenwoordig worden deze oesters ook gekweekt. Want van de 100 die gevonden en opgedoken worden zijn er uiteindelijk maar een stuk of 30 geschikt om mee te kweken. Wat niet wil zeggen, dat er, na twee tot vijf jaar, dan ook 30 mooie parels geoogst kunnen worden. een uiterst kwetsbaar proces. De grootte varieert van 9mm tot uiterst zeldzaam 23mm.

De Gouden Zuidzee parel varieert van heel licht champagne tot  rijke gouden lichaamskleuren, en zijn daarom duurder van prijs. Ze komen uit de grote Pinctada oesters, uit de Philipijnse wateren.

  • TAHITI PARELS

Deze cultuurparel wordt genoemd naar het belangrijkste eiland van Frans Polynesië, Tahiti, gelegen in het midden van de Pacific. Deze pinctada margaritefera oester levert parels met een waaier van kleuren.: van zilvergrijs, blauwachtig-zwart, bruin-zwart tot aubergine. Tahiti parels zijn de enige natuurlijke donkere parels, hoewel de echte zwarte parels heel zeldzaam zijn. De kleur wordt beïnvloed door de aanwezigheid van minerale zouten, door plankton en door de temperatuur van het water. De waarde van de Tahiti parel wordt bepaald door de zeldzaamheid van deze parel alsook door haar kwaliteiten zoals de parelmoerglans, de diametervan de parel, de vorm en de perfectie aan haar oppervlakte. Meer dan 6 jaar is er nodig om een parel te vormen, en op een oogst van 2000 oesters zijn er slechts 10 parels van waardevolle kwaliteit. Door haar pracht, haar bijzondere charme en haar mysterie heeft deze magische gem uit de zee al menig bewonderaars betoverd.

  • AKOYA PARELS

Als er over parels gesproken wordt, bedoelen de meeste mensen Akoya parels. Deze parels worden voornamelijk in Japan gekweekt. Een team van Mikimoto heeft begin vorige eeuw de procedure ontdekt en zo is Japan hèt "parelland" geworden. Tegenwoordig gaat het kweken niet meer zo gemakklijk als vroeger: vorig jaar was slechts 40% van de oogst bruikbaar! De kwaliteit van het zeewater in de baaien raakt vervuild, er is steedsvaker last van rood-alg, die dodelijk is voor de oesters. Ook het kweken van de oester zelf in labaratorium-bassins bevordert de kwaliteit niet. Akoya parels hebben meestal een roomwitte, zacht-gele, rose tot zilverwitte kleur. Grijze Akoy's komen ook voor, maar zijn aanmerkelijk duurder en op dit moment zelfs vrijwel niet meer te verkrijgen. Zwart behandelde Akoya parels zijn in de afgelopen 10 jaar zeer populair geworden en hebben een unieke en exotische uitstraling.  Zwarte en donkergrijze Akoya parels zijn altijd bijgekleurd. De grootte varieert van 2mm tot zo'n 10mm. Grotere zijn echt zeldzaam.

  • ZOETWATER PARELS

Zoetwaterparels worden in oesters gekweekt. Om ervoor te zorgen dat een oester parels gaat produceren worden hele kleine stukjes huidweefsel in de oester geïmplanteerd. De oester kapselt dat weefsel in waardoor een parelzakje ontstaat waarin de parel gevormd wordt. Het duurt minstens enkele maanden voordat de parels geoogst kunnen worden. Deze parels worden steeds mooier van vorm en steeds beter van kwaliteit. Deze worden gekweekt van circa 3 tot 16 mm, in vele kleuren en vormen. De 4 meest voorkomende kleuren vandaag zijn lavendel, wit, perzik/roze en gekleurd (geverfd). Vergeleken met andere parels is het kweken van zoetwaterparels redelijk eenvoudig. Dit zorgt ervoor dat de prijzen van zoetwaterparels vele malen lager zijn dan van de andere soorten parels.

PARELVERZORGING

Zoals een juweel vragen ook parels om de nodige zorg en bescherming. Transpiratie, cosmetica en stof zijn de boosdoeners. Transpiratie heeft een nefast effect op de kleur van de parels, terwijl cosmetica en zuren de draad en de toplaag van de parels aantasten. Na het dragen an uw parels kan u ze beter uit voorzorg opwrijven met een fluwelen doekje. Bewaar tevens uw creatie in een koffertje dat aan de binnenzijde met zacht materiaal werd afgewerkt. 

een gouden raad : laat uw collier minsten één keer per jaar door ons opnieuw aanrijgen. Tussen elke parel maken we dan opnieuw een knoop en zo voorkomen we dat uw parels beschadid raken bij een breuk van het snoer of hinder ondervinden van onderlinge wrijving. Want goed verzorgde  en bewaarde parels zijn vrienden voor het leven.