Bij de edelstenen denken we aan de klassieke 'Grote Vier'

  • Diamant
  • Robijn
  • Saffier
  • Smaragd
  • DIAMANT

Diamant is voor zover bekend het hardste materiaal dat in de natuur voorkomt en is dan ook het ijkpunt voor hardheid 10 op de hardheidsschaal van Mohs. Deze zeer bijzondere edelsteen verdient dan ook alle aandacht en een plaatsje apart. Meer info over de diamant vind je hier.

  • ROBIJN

De Robijn (afgeleid van het Latijnse ruber, "rood") is bekend om zijn warme en unieke rode kleur. De robijn is een variëteit van het mineraal korund waarin de kleur hoofdzakelijk door chroom wordt veroorzaakt. Natuurlijke robijnen zijn uitzonderlijk zeldzaam. Robijnen worden gedolven in Afrika, Azië en Australië. Ze worden het meest gevonden in Birma, Sri Lanka en Thailand, hoewel ze ook in Montana en South Carolina zijn gevonden. Robijnen hebben een hardheid van 9 op de hardheidsschaal van Mohs, en worden onder de natuurlijke edelstenen in hardheid slechts overtroffen door diamanten. Andere variëteiten van korund heten saffier. De robijnrode halfedelstenen worden getaxeerd volgens verscheidene kenmerken zoals grootte, kleur, duidelijkheid en besnoeiing. Alle natuurlijke robijnen hebben onvolmaaktheden en alleen kunstmatige robijnen kunnen volledig vrij van onvolmaaktheden zijn. Hoe minder het aantal en minder duidelijk de onvolmaaktheden zijn, des te waardevoller de robijn is, tenzij er helemaal geen onvolmaaktheden zijn (dat wil zeggen een "perfecte" robijn). In dat geval zou het namelijk kunnen dat het een kunstmatige robijn is. Aan sommige kunstmatige robijnen zijn stoffen toegevoegd zodat zij kunnen worden geïdentificeerd als kunstmatig, maar de meeste vereisen de tussenkomst van een gespecialiseerde taxateur om de precieze waarde te bepalen.

Wist je dat...

In het oude China en India werden robijnen gebruikt om de wapenuitrusting van edelen te versieren. Men geloofde dat ze het geluk aan de drager schonken.

Oude hindoes geloofden dat ze als keizers konden worden gereïncarneerd door offers van robijnen aan de god Krishna aan te bieden.

Birmese soldaten geloofden dat het inbrengen van robijnrode edelstenen in hun lichaam hen onoverwinnelijk zou maken in de strijd.

Robijnen waren populair in de Middeleeuwen omdat men dacht dat ze een goede gezondheid zouden brengen.

In de oude Chinese en Indiase architectuur werden robijnen geplaatst in de fundamenten van gebouwen om geluk te bieden.

  • SAFFIER

Voor velen staat saffier voor dé bepalende blauwe edelsteen en dat al eeuwenlang. Inderdaad, de naam zelf, wanneer deze rechtstreeks wordt vertaald vanuit het Grieks "sappheiros", betekent het dan ook letterlijk 'blauwe steen'. Saffier is een variëteit van het mineraal korund en naast het wereldberoemde blauw is het ook verkrijgbaar in roze paars groen geel en oranje . Alleen de rode variëteit van korund kan niet als een saffier-edelsteen worden beschouwd. Dat is gereserveerd voor de robijn. Omdat saffieren in verschillende kleuren verkrijgbaar zijn, is de intensiteit en levendigheid van die kleur de belangrijkste factor bij het bepalen van de waarde. Saffieren zijn ook pleochroïsch wat betekent dat ze verschillende kleuren kunnen weergeven als ze vanuit verschillende hoeken worden bekeken. Zolang dit kenmerk de algehele kleur van het juweel niet afleidt, kan het van goede kwaliteit worden beschouwd. Kleur bestemmingsgebieden van verschillende kleuren binnen het juweel is ook een gebruikelijk kenmerk van saffier en deze zonering mag niet interfereren met het algehele uiterlijk. Anders zal het ook de waarde van de saffier verminderen. Traditionele blauwe saffieren worden het meest gewaardeerd wanneer ze voorkomen in een diep blauw tot violetblauw. Deze kleur zal sterk verzadigd zijn maar niet zo donker dat de helderheid van de steen in gevaar wordt gebracht. Andere kleuren van saffier zullen dezelfde eigenschappen hebben wanneer ze de waarde van die edelstenen in rekening brengen.

Over het algemeen is het niet ongebruikelijk inclusies te vinden binnen saffieren. In feite is het gebruikelijk genoeg om zelfs een ​​specifieke term te hebben om de meest voorkomende saffier-opname te beschrijven die bekend staat als zijde. Zijde insluitsels zijn fijne naaldachtige insluitsels die in groepen door het hele juweel kruisen. Zoals met de meeste edelstenen kunnen insluitsels de waarde verlagen, vooral als dit de duurzaamheid van de steen beïnvloedt.

Het is gebruikelijk om saffieren van alle soorten te verwarmen om de kleur te verbeteren of te verbeteren. Een ander vaak gebruikt behandelingsmethode is diffusie. De diffusiebehandeling introduceert beryllium onder een zeer hoge hitte om het materiaal aan de steen te binden. Eenmaal voltooid, helpt deze behandeling ook om de kleur van de steen te verbeteren. Beide methoden worden geaccepteerd binnen de edelsteenhandel.

Saffier is een van de moeilijkste materialen op aarde die een negen op de schaal van Mohs meten. Om deze reden wordt saffier vaak gesynthetiseerd en gebruikt in een verscheidenheid van toepassingen van kogelvrije kleding tot veiligheidsglas. In de sieradenhandel wordt synthetische saffier vaak gebruikt om horlogegeellagers voor mechanische horloges te maken. Deze slijtvaste lagers dragen bij aan minder slijtage van de interne onderdelen en verhogen de nauwkeurigheid en levensduur van de batterij van het horloge. Een saffier kan in verschillende vormen geslepen worden, maar de ovale vorm is de meest voorkomende.

Wist je dat...

12 edelstenen werden geplaatst in de borstplaat van de Hogepriester van Israël. Saffier was een van deze stenen.

Saffier is de geboortesteen voor september.

De oude Grieken en Romeinen geloofden dat saffier iemand beschermde tegen afgunst en schade.

Tijdens de middeleeuwen werden saffieren gedragen om de hemel te vertegenwoordigen en men geloofde dat ze hemelse zegeningen schonken aan de drager.

Saffier is een traditioneel geschenk voor het 5e en 45e huwelijksverjaardag.

Traditioneel vertegenwoordigt saffier een nobele en trouwe geest.

  • SMARAGD

Smaragden zijn edelstenen van de beryl-mineralenfamilie met een rijke, duidelijk groene kleur. De bijzondere en opvallende kleur van deze edelsteen werd synoniem met de officieel erkende kleur smaragdgroen. Ze worden gevonden in stollings-, metamorfe en afzettingsgesteenten op een klein aantal locaties over de hele wereld. De naam wordt vaak in metaforen voor landen gebruikt. Zo wordt Ierland in het Engels ook wel the Emerald Isle (het Eiland van Smaragd) genoemd, omdat het zo groen is. Sinds Multatuli stond Nederlands-Indië bekend als de Gordel van smaragd. Al meer dan 5000 jaar zijn smaragden een van de meest wenselijke en waardevolle gekleurde edelstenen. Oude beschavingen in Afrika, Azië en Zuid-Amerika ontdekten de smaragden en maakten er hun edelsteen met de hoogste achting van. De Smaragd heeft een Mohs-hardheid van 7,5 tot 8, wat normaal gesproken een zeer goede hardheid is voor het gebruik van sieraden. Zelfs met die hardheid heeft smaragd een duurzaamheidsprobleem. De meeste smaragden bevatten talrijke insluitsels en oppervlakkige breuken. Deze verzwakken de steen, veroorzaken broosheid en maken het vatbaar voor breuk. Dit is een verwacht kenmerk van smaragd. Het is zeldzaam om een ​​smaragd te vinden die geen insluitsels en oppervlakte-reikende breuken heeft die met het blote oog te zien zijn. Bij lage vergroting zouden de meeste smaragden een 'tuin' van deze kenmerken hebben. Deze gelden niet als fouten, zolang het er niet te veel zijn, maar worden beschouwd als bewijs van echtheid ten opzichte van synthetische stenen en andere imitaties. Om het uiterlijk te verbeteren, worden de meeste geslepen smaragden behandeld met oliën, was, polymeren, flux of andere stoffen die de fracturen binnendringen en deze minder duidelijk maken. Hoewel deze behandelingen het uiterlijk kunnen verbeteren, verbeteren ze de duurzaamheid van het juweel vaak niet en kunnen ze na verloop van tijd verkleuren of verslechteren. Met die informatie moet smaragd worden beschouwd als een fragiele steen die het best bij speciale gelegenheden wordt gedragen in plaats van dagelijks. Smaragd is beter geschikt voor oorbellen en hangers die meestal minder schokken en minder slijtage ondergaan dan ringen en armbanden. Inzettingen die de steen beschermen zijn veel veiliger dan die de steen blootstellen aan schokken en stoten. Smaragden reinigen moet zorgvuldig gebeuren. Een lichte wassing in warm water met milde zeep is veiliger om te reinigen en moet alleen worden gedaan als dat nodig is.

Vandaag vormen smaragd, samen met robijn en saffier, de "grote drie" gekleurde stenen. De "grote drie" genereren meer economische activiteit dan alle andere gekleurde stenen gecombineerd. In 2013 overtrof de waarde van smaragden die in de Verenigde Staten werden ingevoerd de waarde van alle gekleurde stenen buiten de "grote drie" gecombineerd

Wist je dat...

Smaragd is de traditionele geboortesteen voor de maand mei en is ook de edelsteen in verband met de astrologische tekens van Stier en Tweelingen.

Men geloofde dat het plaatsen van een smaragd onder de tong zou toelaten om een ​​blik op de toekomst te werpen.

De godin Meenakshi wordt traditioneel vertegenwoordigd met een smaragdgroene afgod.

Smaragdgroene edelstenen werden geacht de drager te beschermen tegen kwade magie.

Een van de vier edelstenen die God aan koning Salomo heeft geschonken, was de smaragd. Het bezit van alle vier zou één controle over de hele wereld mogelijk maken