• ROOKKWARTS

De kleuren van deze steen variëren van een rokerig grijs tot bruin tot zwart. Heel donkere varianten worden morion genoemd. De kleur van het juweel is het resultaat van natuurlijke bestraling vanuit de aarde die reageert op aluminium dat in het kwarts aanwezig is. Rookkwarts is een relatief goedkoop edelsteenmateriaal omdat het overvloedig aanwezig is, te vinden op veel locaties. Het wordt vaak gevonden in grote kristallen van uitstekende transparantie en met weinig inclusies. Sommige exemplaren van bergkristal kunnen door bestraling in een laboratorium de kleur van rookkwarts krijgen. De belichting kan worden geregeld om de kleur van het product te variëren. Dit wordt niet vaak in een laboratorium gedaan omdat natuurlijk rookkwarts goedkoop en overvloedig is in verhouding tot de vraag. Om dezelfde reden wordt synthetisch rookkwarts zelden geproduceerd. Natuurlijk rookkwarts met een zeer donkere kleur wordt soms verwarmd om de kleur lichter te maken.

De duurzaamheid van deze edelsteen maakt het een uitstekende keuze voor dagelijks gebruik. Brazilië is de huidige bron voor de meeste rookkwarts ter wereld die in juwelen wordt gebruikt. Madagaskar is een andere belangrijke producent van rookkwarts in commerciële hoeveelheden. Rookkwarts is de nationale edelsteen van Schotland, waar het "cairngorm" wordt genoemd naar de Cairngorm Mountains. Op 31 mei 1985 werd rokerige kwarts aangewezen als het "officiële juweel van de staat" van New Hampshire. Andere plaatsen van belang zijn Rusland, Oekraïne en Zwitserland

  • AMETHIST

Amethist is een kwartskristal dat in verschillende kleurtinten verschijnt, van lichtroze-lavendel tot intens koninklijk paars. Het is een edelsteen die pleochroïsme (het vermogen verschillende kleuren in diverse richtingen uit te zenden) weergeeft, wat betekent dat extra tonen van rood en blauw kunnen worden weergegeven, afhankelijk van de richting waarin het licht de edelsteen raakt. Van alle Zuid-Amerikaanse landen die amethist van gemkwaliteit produceren, wordt het materiaal uit Uruguay en Bahia Brazilië beschouwd als de beste kwaliteit en het meest waardevol. Bahia staat op de derde plaats in het land van Brazilië vanwege de edelsteen- en mineraalproductie. Amethist gewonnen in Brazilië wordt meestal gevonden in grote afzettingen van geodes onder de aarde door werknemers die langs aderen van de ruwe edelsteen tunnelen om ze te ontdekken. Eenmaal geplaatst worden deze gebieden vervolgens uitgehold - vaak met de hand of door mechanische processen.

Als gevolg van veeleisende normen voor kwaliteit is slechts 5-15% van de gemalen Bahiaanse rough geschikt voor het snijden van edelstenen. De ongewenste delen worden verwijderd door een proces dat bekend staat als "cobbing". Kleine hamers worden gebruikt om de ongewenste stukken af ​​te snijden die aan de ruwe edelsteen zijn bevestigd. Cobbing wordt vaak ter plekke uitgevoerd voordat het juweel wordt verzonden om te worden geslepen.

  • LONDON BLUE TOPAAS

Topaas is van het Griekse woord "topazion" dat voortkomt uit het Sanskriet "tapas" wat vuur betekent. Deze brandende edelsteen is al lang geassocieerd met het Egyptische eiland Topazios dat nu bekend staat als St. John's Island in de Rode Zee. Terwijl het Oude Testament bijbelse geschriften had die verwijzen naar topaas, is hun ware ontdekking prehistorisch en zonder definitieve data of plaatsen. De eerste moderne topaz-edelstenen waren gele kristallen die in 1737 in Duitsland werden ontdekt. Topaz heeft een heldere glans en perfecte splitsing, een kwaliteit die hij deelt met diamant. Het onthult een duidelijk kleurenspel. Deze transparante tot doorschijnende edelsteen is een silicaatmineraal van aluminium en fluor. London Blue Topaz toont de donkerste blauwtint van alle topaz-soorten. Het bezit een resolute en geconcentreerde grijsblauwe kleur. London blue topaz is van nature een romantisch juweeltje en staat vaak in liefdesverhalen en ook voor huwelijksreistochten. Dit juweel betekent schoonheid en rijkdom en onthult een gevoel van uithoudingsvermogen. Een toonaangevend tijdschrift "The Colored Stone" meldde blauwe topaas als de tweede populairste gekleurde edelsteen ter wereld.

  • MORGANIET

Samen met smaragd en aquamarijn is morganiet een geliefd lid van de berylfamilie. Zuivere beryl is kleurloos en krijgt zijn kleur door de toevoeging van externe elementen zoals ijzer mangaanchroom of vanadium tijdens het proces van de rotsvorming. Wanneer men beryl combineert met mangaan wordt het de betoverende roze edelsteen genaamd morganiet. De belangrijkste gemoloog van Tiffany & Co., George Frederick Kunz, ontdekte deze steen in 1911 in Madagaskar. Hij noemde de stenen morganiet om hulde te brengen aan zijn beste klant, de Amerikaanse bankmagnaat John Pierpont Morgan. Morgan financierde veel van Kunz's edelsteenverkenningen en was de meest productieve Amerikaanse edelsteenverzamelaar van zijn tijd. Hoewel dit juweeltje al miljoenen jaren bestond, bracht de ontdekking en promotie van Kunz morganiet wereldwijd naar voren. Morganiet onthult een verbazingwekkende uitstraling en subtiele tint variërend van koel lavendelroze tot warm perzik. In ruwe vorm vertoont deze edelsteen een bleke zalmtint. Hitte wordt toegepast om koelere roze tonen uit te brengen. Af en toe kan morganite worden gevonden in donkere tinten vergelijkbaar met roze saffier