Waterdichtheid, wat is dat nu precies?

Maak de juiste keuze.

Een horloge kiezen gebeurt niet alleen op basis van personaliteit maar even goed op basis van wat je doet. Draag je deze enkel als sieraad of elke dag door. Ga je ermee onder de douche, zwemmen,… . Dan is de waterdichtheid van een horloge toch een belangrijk gegeven  waarmee zeker rekening moet gehouden worden. Over de waterdichtheid van een horloge bestaan nogal wat misverstanden. Om je toch al wat verder op weg te helpen om hierin de juiste keuze te maken hebben we de belangrijkste informatie over waterdichtheid even op een rijtje gezet.

Waterbestendig is niet waterdicht

Bij een horloge praten we eigenlijk niet over de waterdichtheid maar over de waterbestendigheid. Absoluut waterdicht zijn ze namelijk nooit, maar tot op zekere hoogte bestand tegen water.

Waterproof, of water resistent?

De term “waterproof” wordt al sedert het einde jaren ´60 niet meer gebruikt om de waterbestendigheid van een horloge aan te duiden. Officieel spreekt men water resistent. Dit staat steeds aangeduid op de voorkant van de wijzerplaat en/of op de achterkant van de kast. Indien geen verdere aanduiding van druk of diepte vermeld wordt ga je er beter van uit dat het horloge enkel spatwater dicht is.

ATM, meters of Bar

Deze verdere aanduiding van druk of diepte wordt vermeld in eenheden van druk : Bar, ATM of M . Dit wijst op de statische druk die het horloge aankan. Met andere woorden , de druk uitgeoefend door stilstaand! (statisch) water. Het geeft dus aan tot welke diepte het horloge waterdicht blijft onder perfecte voorwaarden. Deze perfecte condities zijn in werkelijkheid echter nooit het geval en hier dient dus zeker rekening mee gehouden te worden. Voorbeeld, als u gaat zwemmen dan zal door de beweging van de arm de druk op het horloge verhogen. een uurwerk van 3ATM = 30m , is dus helemaal niet geschikt om mee te gaan zwemmen.

Bijkomende aandachtspunten

Naast de druk uitgeoefend op het horloge kunnen ook temperatuurverschillen een groot verschil maken. Beeld je maar eens in dat je lekker aan het zonnen bent op het strand. Tijdens het zonnebaden kan de temperatuur van de kast heel snel oplopen. Daarna spring je even het verfrissende water in. Hierdoor daalt de temperatuur heel drastisch en krijgt het horloge door het grote temperatuurverschil een “klap”. Indien je horloge niet bestand is  tegen dergelijke omstandigheden kan het lekken en vollopen met water. Let daarmee vnl. op bij horloges met 3, 5 en 10 ATM. Deze horloges zijn niet bestand tegen dergelijke omstandigheden.

Waterdichtheid en de leeftijd

Vaak wordt een horloge waterdicht gemaakt met een rubber band. Echter, na verloop van tijd kan rubber hard worden en gaan barsten. Het is dan ook geen slecht idee om je horloge na enkele jaren even te laten nakijken op de afdichting ervan en indien nodig laat vervangen. Een service die wij u uiteraard aanbieden.

Waterdichtheid in de praktijk

Onderstaande tabel maakt het al heel wat eenvoudiger om de juiste horloge te kiezen.

 

ATM

Meter

Regen, handen wassen, spatwater

douchen

zwemmen

snorkelen

duiken

2 ATM

20 M

JA

NEE

NEE

NEE

NEE

3 ATM

30 M

JA

NEE

NEE

NEE

NEE

5 ATM

50 M

JA

JA

JA

NEE

NEE

10 ATM

100M

JA

JA

JA

JA

NEE

20 ATM

200 M

JA

JA

JA

JA

JA

30 ATM

300 M

JA

JA

JA

JA

JA

100 ATM

1000 M

JA

JA

JA

JA

JA